Zene és történelem

Koronázási mise  a kastély lovardájában

Ismét különleges hangversenyre invitálta a közönséget a Gödöllői Szimfonikus Zenekar. A kastély lovardájában romantikus kórusművek, egyházi énekek és Liszt Ferenc koronázási miséje csendült fel a Gödöllői Városi Vegyeskar, a Győri Palestrina Kórus és a Gödöllői Szimfonikus Zenekar előadásában. A koronázási hétvégén bemutatott  koncert a „Híres Hölgyek Gödöllőn – 2012 a Nők Éve” programsorozat része volt. 

A koncert első részében romantikus kórusművek hangzottak el a győri  vendégek és a vendéglátó vegyeskar előadásában, Katona Tibor és Pechan Kornél vezetésével. Az est második részé ben már a szimfonikus zenekar is csatlakozott a kórusokhoz, s közös előadásukban  csendült fel a koronázási mise, Liszt Ferenc szerzeménye, Fodor Beatrix (szoprán),  Simon Krisztina (alt), Klein Otokar (tenor) és  Jekl László (basszus) közreműködésével. A zenekar élén  Kovács János Kossuth-díjas, Liszt-díjas, Bartók Béla Pásztory Dittadíjas Érdemes művész, a Magyar Állami Operaház első karmestere állt.

A rendezvényt Zelinkai Tamás előadásai tették emlékezetessé, aki az este folyamán számtalan zenei és történelmi érdekességbe avatta be a közönséget.  A koronázási miséről többek között megemlítette, hogy Erzsébet királyné igencsak elcsodálkozna, ha meghallgatná a hangversenyt, Liszt  Ferenc ugyanis az 1876-os koronázási ünnepségen elhangzó művet – amit akkor, a szertartásnak megfelelően mindössze 30 percesre komponált – a valódi misének megfelelően kibővítette. A koncerten is  ezt hallhatta a közönség is.  

Forrás: www.szolgalat.com, 2012.06.13     
cikk kategória: