Vezető Karmester

Horváth Gábor, vezető karmester és művészeti vezető

Horváth Gábor 1975. július 10-én született Budapesten. Nyolc éves korában felvételt nyert a Magyar Rádió Gyermekkórusába. 1985-től a Magyar Állami Operaház Gyermekkórusának tagja. 1993-ban érettségizik a Szent István Gimnáziumban.

1983 óta napjainkig aktívan hegedül. 1989 és 2004 között tagja volt a Szent István Király Szimfonikus Zenekarnak. 1996-ban hegedű szakon érettségizik a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában. 1993 és 2001 között a Szent István Király Zeneiskola Ifjúsági Vonószenekarát, majd napjainkig az intézmény Szimfonikus Zenekarát vezeti. 2000 júniusában elnyeri a Mautner Mimi által alapított Donáth Ede Ösztöndíjat. Öt évig zenei asszisztensként dolgozik a Tihanyi Ünnepi Játékokon. 2000 novemberétől karvezetést tanít a Liszt Ferenc Zeneakadémián. 2002-től karvezetést és kamarazenét tanít a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában. 1998 és 2002 között ének-zenét tanít a Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnáziumban. 2002-től karvezetést és kamarazenét tanít a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában.

1998-ban diplomát szerez a Liszt Ferenc Zeneakadémia Középiskolai Énektanár és Karvezető szakán. Tanárai Maklári József és Hartyányi Judit voltak. 2002-ben a Liszt Ferenc Zeneakadémián karmester szakon kitüntetéses minősítéssel diplomát szerez. Tanárai Lukács Ervin és Gál Tamás voltak. Részt vett Jurij Szimonov és Rudolf Barshai mesterkurzusain.

A Magyar Televízió által megrendezett X. Nemzetközi Ferencsik János Karmesterversenyen második helyezést és a közönség különdíját nyeri. Ezt követően meghívást kap a Szombathelyi-, a Győri-, a Szegedi, a Nagyszebeni, a Miskolci, az Egri-, a Gödöllői-, a Danubia és a Kassai Szimfonikus Zenekartól, a Székelyföldi Filharmonikusoktól, a Magyar Rádió és a MÁV Szimfonikus Zenekarától, a BM Duna Szimfonikus Zenekartól, a Solti Kamarazenekartól, a Csíki Kamarazenekartól, valamint a Szent István Király Szimfonikus Zenekartól, akikkel különböző rendszerességgel koncertezik.

2002 nyarán karmestere volt a Gödöllői Művelődési Házban előadott Don Giovanni produkciónak. 2004-ben a Magyar Állami Operaház Jurij Szimonov kérésére zenei asszisztensként alkalmazza Wagner: Lohengrin című operájában. 2004 szeptemberében részt vesz, és középdöntőbe jut a II. Frankfurti Nemzetközi Solti György Karmesterversenyen. Minden év nyarán zenei tábort vezet Tihanyban.

2009 áprilisában meghívott karmestere volt a Zsolnán megrendezendő Central European Music Festivalnak. 2009 novemberében három ősbemutatót dirigál a Kassai Ars Nova Zenei Fesztiválon. 2010 februárjában a Kocsis Zoltán nevével fémjelzett Nemzeti Filharmonikus Zenekart vezényli, valamint a Nagyszebeni Szimfonikusokat. 2010 májusában karmesterként részt vesz a Talentium elnevezésű zenei fesztiválon Zlinben. 2010. január 1-től művészeti vezetője a Gödöllői Szimfonikus Zenekarnak. 2012 májusában karvezetés kurzust tart Csíkszeredán. 2012 októberétől a KÓTA Zenekari bizottságának elnöke.