Nyárköszöntő koncert

Összművészeti est

Fantasztikus koncerttel kápráztatta el a közönséget a Gödöllői Szimfonikus Zenekar július 6-án este a kastély lovardájában. A szecesszió jegyében megrendezett nyárköszöntő hangverseny egyfajta összművészeti estté bővült, ahol a zene mellett szerepet kapott a költészet és atánc is.

A program első részében Madarászi László előadásában Babits Mihály Esti kérdés című verse hangzott el, majd Weiner Leó: Csongor és Tündeszvitje csendült fel. (Az előadáshoz Széphalmi Júlia, a nemrég diplomázott fiatal táncművész, a Frédéric Chopin Zeneiskola egykori növendéke és Varga Attila készített koreográfiát. A két táncos akrobatikus elemekből építkező produkcióval elevenítette meg a Vörösmarty Mihály által megálmodott szerelmeseket.

Az est második részében a XX. század elejének irodalmi művei közül Kosztolányi Dezső: Mostan színes tintákról álmodom, majd az Akarsz-e játszani? című versei hangzottak el Baranyi Richárd előadásában. A kor zenéi közül Debussy: Egy faun délutánja című művét szólaltatta meg a szimfonikus zenekar, majd Delibes: Coppélia című művéből hangzott fel a Prelude majd a Mazurka, amit szintén Széphalmi Júlia és Varga Attila tánca tett emlékezetessé.

Az estet Ravel La Valse című darabja zárta. A különleges keringő fergeteges előadása méltó befejezése volt a hangversenynek, amit szűnni nem akaró tapssal köszönt meg a közönség. Az elhangzó műveket Solymosi Tari Emőke zenetörténész ismertette, akinek köszönhetően a résztvevők számtalan érdekességet tudhattak meg a szecesszió korának szerzőiről és zenei világáról. Az est karnagya Horváth Gábor volt.

Forrás: www.szolgalat.com, 2013.07.09

cikk kategória: