Mozart Requiem: 19 év után újra

Emlékezés Erzsébet királynéra 

A Gödöllői Szimfonikus Zenekar Mozart Requiemjével emlékezett Erzsébet királyné halálára szeptember 16-án este a Gödöllői Királyi Kastély lovardájában adott hangversennyel. Ismét Gál Tamás, Gödöllő Liszt-díjas karmestere vezényelte a Gödöllői Szimfonikus Zenekart az előadáson, mint 19 évvel ezelőtt.

1993 nyarán Gál Tamás ezzel a művel indította el azt a kezdeményezést, hogy a város szimfonikus zenekarának koncertjein minél gyakrabban élvonalbeli művészeket hallhasson a gödöllői közönség. Mára egyre gyakrabban lehet ilyen élményben része a város zeneszerető lakosságának.  A hangverseny előtt Gémesi György polgármester idézte fel a régi koncert emlékét. Azóta sokat fejlődött a város, gazdagodott a kulturális élete is. Nagy öröm, hogy a kastély újjászületett lovardájában hétről-hétre színvonalas programok zajlanak, hívják a város polgárait és az ide látogatókat. Az idei Híres Hölgyek Gödöllőn tematikus év műsorkínálatából a Gödöllői Szimfonikus Zenekar is alaposan kiveszi a részét.  

A zenemű előadását – mint 19 évvel ezelőtt – most is  Czigány György író, művész bevezető gondolatai előzték meg, aki  Nemeshegyi Péter jezsuita szerzetes tanár közelmúltban megjelent Mozart – Isten szeretetének muzsikusa című könyvére utalva idézte fel a Requiem történetét. Mint ismert, Mozart művének komponálása közben halt meg. Munkájának befejezését  özvegye, Constanze szorgalmazta.

A zenemű felcsendülése előtt Dallamaink című versét mondta el Czigány György, aminek most első négy sorát idézzük: “Húr és vonó rezgéseiben éled/teremtő rend, mert kéz és lélek/gondviselő mozdulatával támad/a dallam heve, hűség, boldog bánat.” Az előadás a Nemzeti Énekkar közreműködésével valósult meg. Szólistaként  Gál Ildikót (alt),  Szigetvári Dávidot  (tenor),  Cser Krisztiánt  (baszszus), és Baráth Emőkét (szoprán) hallhatta a közönség.

lt

Forrás: www.szolgalat.com, 2012.09.19
cikk kategória: