A Gödöllői Szimfonikus Zenekar

A Gödöllői Szimfonikus Zenekar bemutatása

A Gödöllői Szimfonikus Zenekar1981-ben alakult a Frédéric Chopin Zeneiskola művésztanáraiból. Néhány évi kamarazenei műhelymunka után karmester került a zenekar élére. Először Tolmácsy László, 1988-tól Farkas Pál, 1995-től Horti Gábor. A karmesterek és a zenekari tagság törekvéseinek köszönhetően az együttes az 1990-es évek elejére szimfonikus zenekarrá vált.

Gödöllő Város Önkormányzata 1986 óta támogatja a zenekar működését. 2003-tól a fenntartói feladatokat a közhasznú minősítésű Gödöllői Szimfonikus Zenekar Alapítvány látja el. 2009-tôl az Előadóművészeti Törvény alapján „Zenekar II.” kategóriába besorolt szervezet.

2003-ban az együttes Gödöllő Kultúrájáért-díjban részesült.

A zenekar koncertjeit kezdettől fogva az értékközpontúság, értékközvetítés és értékteremtés szándéka, valamint a zenei sokszínűség jellemzi.

1993-tól több alkalommal tartott zenekari kurzust az együttes számára a Gödöllőn élő Liszt-díjas karmester Gál Tamás, aki fontosnak tartotta, hogy szakmai tudásával segítse a város zenekarát. Ennek köszönhetően neves karmestereket, szólistákat és énekkarokat hívhatott meg a zenekar vezetése a szakmai munka minőségének továbbfejlesztésére.

1997-ben jelent meg a zenekar első önálló CD-je, XVIII. SZÁZADI UDVARI MUZSIKA címmel. A BÉCSI KLASSZIKUS SZIMFÓNIA MAGYARORSZÁGON című, Druschetzky és Zimmermann műveket Bali János vezényletével megszólaltató második CD világviszonylatban is ritkaságnak számít.

2010. január elsejétől a Gödöllői Szimfonikus Zenekar Alapítvány Horváth Gábort –az MTV X. Nemzetközi Karmesterversenyének 2. díjas karmesterét – bízta meg a művészeti vezető és a vezető  karmester tisztségével. Horváth Gábor a Liszt Ferenc Zeneakadémia és a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola tanára.

A zenekar 2011 decemberében ünnepelte 30 éves jubileumát.

Három évtized alatt a város kulturális, művészeti életének egyik legmeghatározóbb tényezőjévé vált. Kiemelt célja a gyermekek és az ifjúság zenei nevelése, az együttes törzsközönségének folyamatos bővítése, a tudatos társulatépítés, a város hangversenyéletének gazdagítása. A zenekarban a Chopin Zeneiskola tanárai és művészdiplomát szerzett egykori növendékei együtt muzsikálnak. A művészeti vezetés és az alapítvány kuratóriuma különös hangsúlyt fektet a helyi kulturális értékek bemutatására, a magyar és az egyetemes zenetörténet alapműveinek, fontos alkotásainak előadására, élvonalbeli vendégkarmesterek, rangos szólisták meghívására.

A Gödöllői Szimfonikus Zenekar megőrizte szoros kapcsolatát a Frédéric Chopin Zeneiskolával. Ennek egyik legfontosabb megnyilvánulása az évente megrendezésre kerülő IFJÚ TEHETSÉGEINK koncert, melyen a zeneiskola legkiválóbb növendékei adnak elő versenyműveket a szimfonikus zenekar kíséretével.

A zenekar működése során több élvonalbeli vendégkarmesterrel és énekkarral dolgozott együtt: Gál Tamás, Medveczky Ádám, Kovács János, Kamp Salamon,  Ménesi Gergely, Vashegyi György, Héja Domonkos, Antal Mátyás, Jonathan Brett, Izaki Masahiro, Nemzeti Énekkar, Akadémiai Kórustársaság, Debreceni Kodály Kórus.

Ismert hangszeres és énekes szólisták is felléptek a zenekarral, mint például: Baráti Kristóf, Szabadi Vilmos hegedűművész, Várdai István, Fenyő László gordonkaművész, Fejér András harsonaművész, Klenyán Csaba klarinétművész, Zempléni Szabolcs kürtművész, Hauser Adrienn, Király Csaba, Bogányi Gergely, Várjon Dénes zongoraművészek, Fekete Attila, Anatolij Fokanov, Kertesi Ingrid, Wiedemann Bernadett, Zádori Mária, Molnár András énekművészek.

Nagy siker az évente megtartott évköszöntő hangverseny, ahol vendég együttesekkel lép fel a zenekar: Talamba Ütőegyüttes, Hot Jazz Band, Budapest Saxophon Quartet.

Külföldön Gödöllő testvérvárosaiban adott koncertet a zenekar: Giessenben, Wageningenben, Nagyrőcén, Laxenburgban, Zentán, Beregszászon, Brandys Nad Labemben.

A zenekar sokrétű tevékenységéhez Gödöllő Város Önkormányzata, és az Emberi Erőforrások Minisztériuma nyújt rendszeres támogatást. Ezen kívül az együttes fenntartását a koncertek jegybevétele és pályázatokon elnyert támogatások segítik.

A zenekar fő célja, hogy Gödöllő és környéke kulturális életében vezető szerepet játsszon, de szívesen tesz eleget hazai és külföldi meghívásoknak is.

Gödöllő, 2013. december 4.